top of page

Gravsten

Herunder ses et udvalg af vidt forskellige og smukke gravsten. 

Der kan filtreres efter stentype, overfladebehandling samt med eller uden dekoration.
På mobil navigerer du således: vælg Filtrer - vælg det ønskede og klik Tilføj

En gravsten er et fysisk minde

En gravsten er et fysisk minde, der fortæller den afdødes historie. Et eftermæle og et fysisk minde, som historisk set er rejst af den afdødes pårørende eller af personer, som har haft følelsesmæssig tilknytning til vedkommende. Grav- og mindesten fungerer som et ønske om at mindes eller ophøje den afdødes betydning og personens virke. Den er et stærkt symbol, der i årtusinder har haft kulturhistorisk betydning.

I Danmark har traditionen med gravsten eksisteret siden gravhøjene, som blev opført i den tidlige bondestenalder – ca. år 3000 før kristi og indtil vikingetiden. Runestenen som gravsten markerer overgangen fra vikingetiden til den kristne middelalder.

Typisk fortæller stenene navnet på de afdøde og information om fødselsdag og dødsdato. Tidligere skrev man typisk også den evigt hvilendes titel og samfundsfunktions på gravstenen. Ofte var stenen samtidig tilføjet en inskriptionen med nogle velvalgte og beskrivende ord om den afdøde, ligesom teksten kunne indeholde en fortælling fra den afdødes liv – enten i form af tekst eller i form af symboler.

Hos Danstein laver vi unikke gravsten til lave priser, der bruges på gravpladser i Danmark. Ring eller send os en besked online om dine ønsker og behov. Vi ser frem til at høre fra dig og hjælpe dig med et tilbud på en ny og velvalgt gravsten til minde om afdøde.

Du også se vores tilbehør til gravstedet (fx trædesten), som sammen med gravstenen kan skabe en smuk og passende gravplads. I dag findes der så mange muligheder for valg af materialer, overfladebehandling og dekorationer, at du reelt kan designe din egen gravsten.

Få den rigtige gravsten: Flere materialer og muligheder

Hos Danstein findes en vid variation af gravsten. Fra ru natursten med yndige dekorationer i bronze til polerede grottesten med farvespil

 

Gravstenens udseende i Danmark har undergået store forandringer. Fra klassiske gravsten, der skulle tårne højt mod himlen i første halvdel af det 20. århundrede. Dengang håndværksmæssigt forarbejdet i klassicistisk stil, opretstående på sokkel og i skandinaviske materialer – ofte inspireret og importeret fra Tyskland.

Senere i det 20. århundrede skulle gravstenen fremstå mere industrialiseret og enkel i takt med, at det mekaniske stenhuggeri opstod. Samtidig, i forbindelse med at begravelsestraditionerne ændrede sig, ændrede gravstensformen sig også – Faktisk til i nogle tilfælde til at være helt fraværende. Fællesgrave og anonyme gravpladser fik pludselig stigende betydning gennem 1900-tallet.

Efter årtusindeskiftet, og den globale verdens forvandling, sker der en voldsom udvikling i materialemuligheder og forarbejdninger af sten og andre materialer. I takt med globaliseringen kommer vi tættere på hinanden, og man kan pludselig importere natursten fra hele verden. Samtidig sker der teknologiske landvindinger inden for bearbejdning af fx granit, der betyder, man kan meget mere for mindre penge. Dette øger mulighederne og udbuddet, hvilket er med til at forandre kundernes individuelle ønsker til deres gravsten og gravplads.

Hvad koster en gravsten?

Prisen på gravsten varierer fra få tusinde kroner til mange hundrede tusinde kroner og endog millioner. Prisen afhænger af materiale, forarbejdning og størrelse. Ligesom det har prismæssig betydning, hvilken afdeling på kirkegården gravstenen er tiltænkt.

 

Prisen på en gravsten til kendt fællesgrav, de såkaldte plænesten, begynder typisk ved 4-6.000 kr. Cirka samme pris, som det koster for en mindesten til urnegravsteder. Dobbeltgravstedet eller familiegravstedet opfordrer ofte til mere individuelt forarbejdede gravsten, og der vil prisen ofte være 8 – 20.000 kr. 

 

Her hos Danstein har vi netop lavet en Stupa, en buddhistisk helligdom, i granit til over 1 million kr.

Kan man købe gravsten online?

At købe gravsten online kan være problematisk, da mange kirkegårde har klausuler på gravstensafdelingerne, og da rene online forretninger ofte ikke rådgiver om dette ved køb. Den bedste mulighed for at købe gravsten online til en god pris er ved at købe hos en udbyder, der forbinder onlinesalg og en fysisk forretning, hvor uddannet personale kan rådgive om regulativer på den konkrete kirkegård. Og dermed om de muligheder der findes for det konkrete gravsted. På den måde får man fordelene ved onlinekøb samtidig med en professionel rådgivning, som udelukker faldgruber.

Gravsten med tekst: Hvad skal der stå på grav- og mindesten?

Inskriptionen på en sten til minde om den afdøde bør minimum indeholde navn på afdøde samt fødsels- og dato for død. Først og fremmest for de pårørendes skyld, men også for bekendtes og besøgendes skyld, der har ærinde på kirkegården. En tekst udover navn og persondata kan være en efterskrift – en såkaldt mindeskrift. Denne kan være i form af enten et udsagn som fx ”hvil i fred”, ”elsket og savnet” eller en personlig hilsen i form af et digt eller nogle velvalgte mindeord.

 

I denne digitale tidsalder er der også mulighed for en QR kode på gravstenen. Dette giver mulighed for at give et mere personligt og fyldestgørende billede af den afdøde, det der QR-teksten giver mere plads til både tekst og billeder.

Gravstensdekoration: Smukke symboler til gravstedet

En dekoration eller et særligt symbol på gravstenen kan fortælle mere om en person end ord.
 

Et hjerte kan eksempelvis symbolisere kærlighed, en rose være et symbol på et godt levet liv, og en due viser en person, der hviler trygt og fredeligt. Der findes talrige symboler i form af dekorationer, der berettter om den afdøde og videregiver de følelser, som de efterladte har for den afdøde. Derudover giver en dekoration et personligt præg til gravstenen. Noget, de pårørende kan relatere til, som giver gravstenen en helt særlig betydning.

Hvad vejer en gravsten?

Alt efter størrelse vejer en dansk gravsten fra 40 kg. til flere hundrede kilo. Derfor har de fleste stenhuggere lastbil med specialkran og grej til at tumle med de tunge sten og placere dem på kirkegården.

Hvad sker der med nedlagte gravpladser?

Et gravsted bliver ofte nedlagt efter 10 – 20 år. Gravstenen bliver derefter fjernet fra gravstedet og transporteret til knusning i eksempelvis en grusgrav. Oftest ender granitmaterialet som vejfyld.

Hvordan renser man en gravsten?

Gravsten er som hovedregel af materialet granit, og dermed er stenen vedligeholdelsesfri og skal blot rengøres med vand og en børste. Gravstenen kan under vores fugtige vejrforhold dog blive angrebet af grønalger, men de kan nemt fjernes med rent vand eller med algefjerner, hvis stenen er særligt hårdt angrebet. Marmor, kalk/sandsten eller andre bløde materialer skal behandles mere skånsomt. Ved angreb af grønalger og lignende er det bedst, at stenhuggeren rengør gravstenen med specielle rensekemikalier.

Hvor kan jeg købe en gravsten til min hund eller andet kæledyr?

Gravsten til en hund kan købes i de fleste stenhuggerforretninger. Både gravsten og inskription laves på samme måde, uanset om det er til mennesker eller til menneskets bedste ven.

bottom of page