Inspiration til gravsten

Herunder ses et udvalg af forskellige gravsten. 

Der kan filtreres efter stentype, overfladebehandling samt med eller uden dekoration.
På mobil: vælg Filtrer - vælg det ønskede og klik Tilføj

Hvad er en gravsten?

En gravsten er et eftermæle, et fysisk minde, efter en afdød person som historisk set er rejst af pårørende eller af personer som har haft tilknytning til vedkommende og som har et ønske om at mindes eller ophøje den afdødes betydning og virke. En gravsten er et symbol, som i årtusinder har haft denne betydning.

I Danmark har traditionen med gravsten eksisteret siden gravhøjene, som blev opført i den tidlige bondestenalder ca. år 3000 før kristi og indtil vikingetiden. Runesten som gravsten markerer overgangen fra vikingetiden til den kristne middelalder.

Typisk fortæller gravsten navnet på afdøde og data, såsom fødselsdag og dødsdato. Tidligere tider blev ofte også afdødes titel og virke præget i stenen, ligesom inskriptionen også kunne indeholde en fortælling om afdødes liv, enten i form af tekst eller i form af symboler.

Hos Danstein laver vi unikke gravsten til lave priser, der bruges på gravpladser i Danmark. Ring eller send os en besked online om dit behov for en unik gravsten til en fair pris. Vi ser frem til at høre fra dig og hjælpe dig med et tilbud på en ny og unik gravsten.

Man kan også få andre ting og tilbehør til gravstedet, som sammen med en gravsten kan skabe en smuk plads.

Hvor finder jeg billeder af gravsten?

Gravstens udseende i Danmark har undergået store forandringer. Fra klassiske gravsten i første halvår af det 20. århundrede, håndværksmæssig forarbejdning i klassisistisk stil, opretstående på sokkel og i skandinaviske materialer ofte med inspiration fra Tyskland og ofte også importeret fra Tyskland, til i andet halvår af det tyvende århundrede at fremstå mere industrialiseret og mere enkelt i takt med at det mekaniske stenhuggeri opstod. I forbindelse med at begravelsestraditioner ændrer sig, ændrer gravstensformen sig også, faktisk til i nogle tilfælde til at være helt fraværende. Fællesgrave og anonyme gravpladser får stigende betydning igennem det 20. århundrede.

Efter årtusindeskiftet og den globale verdens forvandling sker der en voldsom udvikling i materialemuligheder og forarbejdninger. Adgang til konkurrencedygtige materialer fra hele verden og teknologiske landvindinger indenfor bearbejdning af granit øger udbuddet og muligheden for at tilfredsstille kunders individuelle ønsker til gravsten. 

Et indtryk af de muligheder der findes indenfor gravsten fås især på stenhuggeriers hjemmesider og på www.dk-gravsten.dk hvor mange af danmarks kirkegårdes gravstene er afbildet. De fysiske udstillinger på danske stenhuggerier er også glimrende steder at orientere sig om de alsidige muligheder indenfor gravsten.

Hvad koster en gravsten?

Prisen på gravsten kan variere fra få tusinde kroner til mange hundrede tusinde kroner, endog millioner. Det afhænger af materiale, forarbejdning og størrelse, alt efter til hvilken afdeling på kirkegården at gravstenen er tiltænkt. Prisen på gavsten til kendt fællesgrav, såkaldte plænesten begynder typisk ved kr. 4-6.000,-, det samme som prisen til mindesten til urnegravsteder. Dobbeltgravstedet eller familiegravstedet opfordrer ofte til mere individuelt forarbejdede gravsten og der kan prisen ofte være kr. 8 – 20.ooo,- Vi har netop lavet en Stupa, en buddhistisk helligdom, i granit til mere end 1 mill. kroner.

Hvordan kan jeg købe gravsten online til en god pris?

At købe gravsten online kan være problematisk, da mange kirkegårde har klausuler på gravstensafdelingerne og da rene online forretninger ofte ikke rådgiver om dette ved køb. Den bedste mulighed for at købe gravsten online til en god pris er ved at købe hos en udbyder der forbinder onlinesalg med en fysisk forretning, hvor uddannet personale kan rådgive om regulativer på den konkrete kirkegård og om de muligheder der dermed findes på markedet. På den måde får man fordelen ved onlinekøb samtidig med en professionel rådgivning som udelukker faldgruber.

Hvilken tekst skal jeg vælge på min gravsten?

Inskription/teksten på en gravsten bør indeholde navn på afdøde og fødsels og dødsdato. Først og fremmest for de pårørendes skyld, men også for bekendtes og besøgendes skyld, der har ærinde på kirkegården. En tekst udover navn og data kan være en efterskrift, en mindeskirft, enten i form af et udsagn f.eks. ”hvil i fred”, ”elsket og savnet” eller en personlig hilsen i form af et digt eller et mindeord. I den digitale tidsalder er en QR kode på gravsten en mulighed for på en anderledes og en mere omfattende måde, at fortælle omkring personen i både tekst og billeder.

Kan jeg få en dekoration på min gravsten?

Ja. Ofte kan en tegning, en dekoration eller et særligt symbol på gravstenen fortælle mere om en person end ord.
Et hjerte kan eksempelvis symbolisere kærlighed, en rose være et symbol på et godt levet liv, og en due viser en person, der hviler trygt og fredeligt. Der findes talrige symboler i form af dekorationer, der berettter om den afdøde og videregiver de følelser, som de efterladte har for den afdøde. Samtidig giver en dekoration et personligt præg til gravstenen. Noget, de pårørende kan relatere til, der giver en gravsten en helt særlig betydning.

Hvad vejer danske gravsten?

Alt efter størrelse vejer en dansk gravsten fra 40 kg. til flere hundrede kilo. Derfor har stenhuggeren lastbil med specialkran og grej til at tumle de tunge sten på kirkegården.

Hvad sker der med nedlagte gravsten?

Et gravsted bliver ofte nedlagt efter 10 – 20 år. Gravstenen bliver derefter fjernet fra gravstedet og transporteret til knusning i eksempelvis en grusgrav. Oftest ender granitmaterialet som vejfyld.

Hvordan renser man gravsten?

Gravsten er som hovedregel af materialet granit og er dermed vedligeholdelsesfri og skal blot rengøres med vand og en børste. Gravstenen kan under vores fugtige vejrforhold ofte blive angrebet af grønalger, men de kan nemt fjernes med rent vand eller med algefjerner hvis stenen er hårdt angrebet. Marmor, kalk/sandsten eller andre bløde materialer skal behandles mere skånsomt ved angreb af grønalger og i sådanne tilfælde er det bedst at stenhuggeren rengører med specielle kemikalier..

Hvor kan jeg købe en gravsten til min hund eller andet kæledyr?

Gravsten til en hund kan købes i de fleste stenhuggerforretninger. Både gravsten og inskription laves på samme måde, uanset om det er til et menneske eller til menneskets bedste ven, en hund.